lördag 22 mars 2014

Min katt är gul!

Katt med förhöjda levervärden. Färgar hud/slemhinnor gul.
Idag inleder jag en ny blogg som är inriktade till er kattägare!

Dagens inlägg handlar om fettleversyndrom.
Jag ska ta upp vilka symptom som är vanligast och hur man behandlar leversjuka katter.

SYMPTOM 
Kattens aptit försämras, den äter/dricker bara lite eller inte alls. 
Katten kan må illa och kräkas ett flertal gånger.
Kattens hud och slemhinnor blir gul i tonen.
Allmäntillståndet försämras snabbt, den sover mycket och drar sig undan.
Katten går ner i vikt.

UNDERSÖKNING
Hos veterinären kommer man ta ett eller flera blodprov för att fastställa leverns olika värden. Man kan även gå vidare med att röntga buken på katten för att se hur levern ser ut alternativt ultraljuda för att se hur levern ser ut inuti.
Beroende på kattens allmäntillstånd kan en leverbiopsi behöva tas och då sövs katten ner och öppnas.
Visar det sig att levervärdera  ALP och ALAT är förhöjda börjar en lång behandling.
Beroende på kattens allmäntillstånd och hur länge katten har gått med förhöjda levervärden kan det vara så illa att katten rekommenderas att få somna in. Ju tidigare man upptäcker symptomen desto större chans har katten att överleva. Bilden nedan visar hur ett blodprov kan se ut på en leversjuk katt. Observera att även plasman blir gulfärgad.
 Obs. den gula plasman!

BEHANDLING
Katten sätts på dropp och läggs in under X antal dagar beroende på veterinärens rekommendation. Eftersom katter som vaken äter eller dricker förlorar energi och vätska och måste därför stödmatas.
Katter som är väldigt påverkade och illamående får medicineras mot illamående så katten får behålla maten i magen. Ofta finns en bakomliggande orsak till varför katten fick förhöjda levervärden, ibland kan katten redan innan haft en sjukdom som i sin tur orsakade försämrad aptit. Veterinären kan därför utöka sin behandlingsplan och försöka ta reda på om katten lider av någon annan åkomma.

ORSAK
Allt handlar om kattens unika ämnesomsättning. Katten får all sin energi från proteiner och fett och  utnyttjar inte kolhydrater utan bildar istället glukos från beståndsdelar i proteinet. Proteinet krävs för att transportera fettmolekyler från levern och om katten inte äter bildas en proteinbrist som i sin tur gör att fettmolekylerna stannar kvar på levern. Detta gör att levern får en hög ansamling av fett och orsakar på så vis fettleversyndrom som gör att levern inte kan arbeta som den ska.
Så allt börjar med att katten matvägrar av någon orsak, det kan finnas många anledningar varför en katt inte vill äta. Antingen är katten påverkad av en sjukdomsbild redan från början eller så kan det även handla om stress i omgivningen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar